21 januari 2015

Stenar och mineral, Hard Rock Box

Stengärde Doaresoaivi, Aliesjaur
Teknikens Hus har tagit fram ett nytt undervisningsmaterial om stenar och mineral, Hard Rock Box, och det är anpassat för åk 4-6. www.teknikenshus.se När jag var på en utbildningsdag om materialet i december i Kiruna var mitt intryck att det verkade mycket användbart och spännande.

När vi väl har materialet i vår hand - hur gör vi för att få ett samiskt perspektiv i ett tema om stenar?

Stenar som seitar och offerplatser
Märkliga stenar och klippor har förundrat människor genom tiderna. När man ser den stora offerstenen vid Rautasjaur några mil väster om Kiruna och ser hur den liksom blöder av turkosgrön koppar förstår man varför denna plats har ansetts som helig och att det har varit på sin plats att offra till guden som bor i stenen. Annars är det är inte många seitar som finns kvar på sina ursprungliga platser. De har varit tillräckligt små för att transporteras bort eller så har de förstörts  för att ge plats åt den nya religionen kristendomen.

Stenar som inredning och verktyg

Arran-stenarna är inte vilka stenar som helst. De ska ha en speciell form och läggas på ett särskilt sätt. Husgeråden ska kunna stå på dem utan att välta och de ska skydda mot brand. En baksten ska vara slät och lagom tjock. Efter flitig användning blir den skörbränd och spricker. Skörbrända stenar är vanliga fynd vid gamla stenålderboplatser. Då har stenarna värmts och lagts i grytan för att värma maten. Längst upp i kaggen med saltfisk hade min pappa alltid en fin, rund och lagom stor sten som tyngd. En rund sten kan man mala salt med. En vass sten kan man mjuka upp sköhö med. Stenar inlindade i näver fungerar som tyngder till väven eller som sänken på näten.

Stenar som riktmärken och skydd
När man färdas ute i markerna måste man lära sig var de finns, stenarna som ger skydd vid dåligt väder och är riktmärken för vandraren.

Stenar som byggmaterial
Det är inte bara husgrunder och källare som kan byggas av sten. I Kirunafjällen har vi flera gamla rengärden byggda av stenar. Man kan inte annat än imponeras när man tänker på allt arbete som lagts ner för att bygga dessa gärden utan några maskiner till hjälp.

Stenar som...

Listan kan bli lång, nu sätter vi igång!

Siv Labba

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar