28 januari 2016

Guobbarat - Svampar

Hösten 2015 jobbade Kiruna sameskolas åk 2-3 med temat guoppar/svamp. Vi lärde oss vanliga fakta som att största delen av svampen finns under jorden (mycel) och att det bara är fruktkroppen vi ser om hösten. Vi läste, ritade och skrev, men sen tog vi oss an hur svampen kan användas och har använts i vår samiska kultur. Då blev det riktigt spännande!

Vi plockade svamp i massor. Svampen sorterades efter utseende. Barnen fick själva studera sina fynd och hitta skillnader och likheter.

Ganska många svampar var sprängfyllda av maskar och några hade små urgröpningar i hatten efter sniglar, möss och ekorrars måltider. Vi talade om vilka djur som äter svamp och kom in på renarnas jakt efter svamp under hösten. Svampar som renar äter heter vista på samiska och en hel dalgång i våra nära fjäll har fått namn efter det, Vistasvagge.

Caga - sprängticka
En flicka berättade att hon varit med om att plocka sprängticka, caga,  under sommaren. Dryck av caga är det senaste inom hälsokosten och lär innehålla mängder av antioxidanter. Samerna har känt till drycken sedan gammalt och under kriget användes det som kaffe-surrogat. Sprängtickan ledde oss in på andra tickor på träd och hur de använts.
Några användningsområden:
   
     Nåldyna.
    Myggmedel, skogssamerna eldade förr med tickor för att hålla
    myggen borta från renarna.
    Fnöske, används till att göra upp eld med.




Vi avslutade vårt temaarbete med att färga garn med en del av svamparna. Spindelskivlingar är giftiga, men ger en vacker rödbrun färg. Tyvärr innehöll vår gryta lite för lite spindelskivling så vårt garn fick en mindre vacker gråbrun färg.

För att få ytterligare en färg kokade vi björkblad till ett gult färgbad. Tillsammans med lite rött köpesgarn kunde vi sedan fläta fina band till nyckelringar.

//Siv Labba


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar