14 december 2014

Samiska stjärnbilder - Den himmelska jakten

Nu under mörkertiden passar det bra att arbeta med temat stjärnhimlen. Kiruna sameskolas åk 4-6 har tillsammans med sina lärare Lena Sikku och Annette Svonni varit iväg och tittat på stjärnor på riktigt i ett observatorium som finns här i Kiruna. Själv fick jag möjlighet att lyssna på Ante Mikkel Gaups berättelser om den samiska stjärnhimmeln när jag var i Jukkasjärvi på sameföreningen Duoddaras julfest förra helgen. Ante Mikkel och Tove Gaup från Varddubaiki i Evenäs Norge, var inbjudna för att berätta de gamla nästan bortglömda berättelserna om stjärnhimlen. Med sig hade de ett uppblåsbart planetarium/tält där man i mörker kan sitta och titta på stjärnorna. Vilken upplevelse!

Ett likadant planetarium, STARLAB, har Teknikens Hus i Luleå för utlåning. De har också ett undervisningsmaterial i astronomi kallat Rymdboxen. Materialet är kostnadsfritt för skolor som ingår i RegTec. Fraktkostnad tillkommer.

 http://www.teknikenshus.se/skola/undervisningsmaterial/

Sedan återstår bara att själv lära sig berättelserna om stjärnhimmeln. På hemsidan Unga fakta finns en bild på den samiska stjärnhimlen. Se 

 http://www.ungafakta.se/stjarnorplaneter/stjarnbilder/historien.asp 

Jag har sökt fakta och här följer min egen sammanfattning av berättelsen, men det kan nog finnas varianter på den som jag hoppas att andra kan bidra med i kommentarsfältet..

Älgar vid Báittasjaur Foto: NG Labba
Den himmelska jakten
Förr trodde samerna att hela universum roterade kring Boahje-násti, polstjärnan. Himmelen omgav hela jorden som en kupol och Boahje-násti stöttade upp den. Johan Turi skrev om detta i början på 1900- talet:
 ”Polstjärnan håller upp hela stjärnhimlen. Och på den sista dagen, när jägaren Fávdna skjuter och träffar Boahje-násti, så faller himlen ner och krossar jorden. Då kommer hela världen i brand och allting får sitt slut.
På himmelen pågår den himmelska jakten. Jägaren Fávdna jagar Sarvva, Älgen, och hans enda vapen är en enorm pilbåge, Fávnna Dávgi. Favdna motsvaras av stjärnan Arcturus i stjärnbilden Björnvaktaren och pilbågen, är Karlavagnen.
Sarvva  är en stor stjärnbild. Kronan är stjärnbilden Cassiopeia, framkroppen är stjärnbilden Perseus och bakkroppen är stjärnbilden Kusken.
Sarvva jagas också av jägaren Galla och hans tre söner, Gálla-bártnit. Varje natt stiger sönerna upp över horisonten och påbörjar jakten. Någon timma senare kommer Gálla, deras gamla far, skidande efter i sönernas skidspår. Galla är Sirius i stjärnbilden Stora hunden. Hans tre söner är Orions bälte.
Sarvva förföljs också av två skidlöpare, Cuoigit, de är stjärnorna Castor och Pollux, i Tvillingarnas stjärnbild.
En gammal gumma är också ute och jagar Sarvva. Till sin hjälp har också hon några hundar, Plejaderna. Det berättas att gumman lyckades tämja älgen, men hon tyckte att den var stor och lat och höll bara till kring kåtorna. Då bad hon gudarna att få byta den mot ett annat djur och fick renen istället.

Plejaderna har många namn. De kallas också miessecora, renkalvflocken eller ruovgot, de som grymtar. Andra namn är neidagihppu, flickorna och gievdneguoddit, kittelbärarna. Vad namnet gievdneguoddit syftar på är okänt, men kan det vara så att vid en eventuell slakt av älgen behöver man kittlar för att samla blodet i?
På natthimlen kan man också se Vintergatan. På samiska heter den Lodde-ráidaras, fågelstegen. Längs den stegen flyttar flyttfåglarna till varmare platser under hösten.
Siv Labba


2 kommentarer: